Myte:
“Man får trods alt ikke grimme tænder af snus”

Myte:
“Man får trods alt ikke grimme tænder af snus”

Fact:
Snus skader munden, tænderne og tandkødet.

Snus kan misfarve tænderne og skade mundslimhinden. Snus kan også farve spyttet brunt. Derudover kan snus få tandkødet til at trække sig tilbage, så tandroden bliver synlig Når først tandkødet har trukket sig tilbage, vokser det ikke frem igen.

Ligesom cigaretter skader snus dine tænder og tandkød. Tænderne kan misfarves og spyttet kan få en brunlig farve. Snus kan få tandkødet til at trække sig tilbage, så tandroden bliver synlig. Når først tandkødet har trukket sig tilbage, vokser det ikke op igen.

Ved dagligt indtag af snus kan konsekvenserne for tænder og tandkød være store. Snus irriterer mundslimhinden, der som beskyttelse danner en slags hård hud i form af hvidlige, rynkede plamager, der hvor snusen lægges. De hvide plamager der opstår i mundhulen, kan forsvinde, hvis man stopper med at bruge snus. Men hvis tandkødet har trukket sig tilbage, er det dog ikke muligt at tænderne får deres normale udseende igen – heller ikke hvis man stopper med brug af snus. Det giver således varige skader på tandkødet.

I 2017 gennemførte Tandlægeforeningen en rundspørge blandt 527 forskellige tandlæger, som viste, at hele 4 ud af 10 tandlæger har patienter med skader i mundhulen, der er direkte relateret til brugen af snus. Det er særligt mundslimhinden som røber, hvorvidt man som patient indtager det røgfrie tobaksprodukt. Desuden kan tandkødet trække sig tilbage hvilket frembringer en blottet tandhals. Dette sker hurtigere for nogle end for andre. Snus kan yderligere misfarve dine tænder og farve dit spyt brunt. Når patienter tager snus, vil en tandlæge hurtigt opdage det.

I og med at snus anbringes under læben, indtil man har opnået den ønskede virkning, påvirker tobaksproduktet både mundslimhinde og tandkød. Der er gennemført tilstrækkelig mange undersøgelser til at konkludere, at svensk snus øger risikoen for kræft i spiserøret og bugspytkirtlen, type 2 sukkersyge, højt blodtryk og at dø i ugerne efter af en blodprop eller et slagtilfælde. Gravide der bruger snus, har øget risiko for at føde for tidligt. I nogle undersøgelser mistænkes snus også for bl.a. endetarmskræft, kræft i mavesækken og for mundhulekræft.