Myte:
“Jeg stopper med at snuse anytime”

Myte:
“Jeg stopper med at snuse anytime”

Fact:
Snus er meget afhængighedsskabende, og jo yngre man er, når man starter, jo sværere er det at stoppe.

Snus indeholder ofte store mængder nikotin. Nikotin er et stærkt afhængighedsskabende stof. Afhængighed af nikotin kan ske efter ganske få ganges brug. Følsomheden er størst, når man er ung.

Da indholdet af nikotin i snus oftest er højt (og højere end i cigaretter) bliver man hurtigt afhængig. Derfor kan det være svært at stoppe fra den ene dag til den anden. Jo tidligere man begynder at bruge snus og jo længere tid man bruger det, jo sværere bliver det at stoppe. Selvom man kun bruger snus engang imellem, kan det stadig skade både tænder og tandkød samt hjernens kognitive funktion.

Mennesker har forskellig følsomhed overfor nikotin, derfor bliver nogle hurtigere og mere afhængige end andre. Følsomheden er som nævnt størst, når man er ung, og følsomheden påvirkes også af hvor store mængder nikotin, hjernen udsættes for.

Når man tager snus, optager man indholdet i snusposerne gennem slimhinderne, og på den måde kommer det ud i blodet og det rammer hjernen. Det kan give kvalme, opkast og en følelse af ubehag de første gange, man bruger snus. Det er den måde, kroppen reagerer på, når den ikke er vant til nikotin. Den bliver forgiftet. Når man har brugt snus i et stykke tid, så vænner kroppen sig til stoffet. Ved fortsat brug er der risiko for at udvikle afhængighed.

Når den fysiske afhængighed først er etableret, er det for de fleste svært at komme ud af afhængigheden. Mange skal bruge flere forsøg. Chancen for at komme ud af nikotinafhængigheden øges betydeligt ved brug af hjælp i form af rådgivning og rygestopmedicin.

Alle kommuner tilbyder hjælp til at stoppe med nikotinholdige produkter. Find hjælp på kommunens hjemmeside eller ved at kontakte STOPLINIEN. Det gøres ved at sende en sms (alm. sms takst) med teksten RYGESTOP til 1231 eller ved at ringe på tlf. 80313131.

Der findes også muligheder for at få gratis hjælp til at stoppe med at snuse ved at downloade app’en E-Kvit eller XHALE.