Fact:
Snus er meget afhængighedsskabende, og den unge hjerne er især modtagelig.
En tidlig nikotinafhængighed gør det sværere at blive fri for nikotin senere i livet. Nikotin er stærkt afhængighedsskabende. Den unge hjerne er meget følsom for optagelse af nikotin, og man bliver hurtigere afhængig af nikotinen. Afhængigheden kommer fysisk til udtryk ved, at man får abstinenser i form af fx uro og ubehag i kroppen, når der ikke længere er nikotin nok i kroppen.
Snus indeholder store mængder nikotin. Det er nikotinen, der gør én afhængig af snus. Så selvom snus måske ser ufarligt ud, og kan ligne og smage som et uskyldigt stykke tyggegummi, så er det meget afhængighedsskabende.
Nikotin skaber, efter kun få ganges brug, forandringer i ens fysiologi, som udfordrer den bevidste kontrol over ens adfærd, så man ender med at miste kontrollen over sin egen adfærd. Det kan fx forklare, hvorfor visse situationer automatisk udløser trang til nikotin, uden at man synes at have truffet et bevidst valg om at snuse lige nu. Fx kan det, at man sætter sig ind i toget, udløse at man tage en pakke snus frem, uden det er en egentlig bevidst handling.
Nikotin påvirker hjernen og nervesystemet i hele kroppen. Fx vil hjernens belønningssystem blive aktiveret af nikotin. Nikotin kan virke både stimulerende og beroligende eller afslappende. Derfor føles det hurtigt godt at snuse, og man kan få lyst til at gøre det igen. Nikotin nedsætter hjernens egen evne til at stimulere belønningssystemet. Brug af nikotin får meget hurtigt skabt en ubalance i nervesystemet, så det ikke længere kan finde den naturlige balance, men skal have ’tilført’ nikotin for at fungere. Det er derfor man hurtigt får endnu mere lyst til at snuse. I løbet af kort tid udvikles der tolerance, og man får brug for mere og mere nikotin. Det lystprægede tilvalg af snus ændrer sig til et behov for snus, der styres af ubehaget ved abstinenser.
Efter et par uger uden snus genvinder hjernen evnen til selv at stimulere belønningssystemet, men blot en enkelt pose snus, vil igen sætte hjernens egen stimulering af belønningssystemet på stand by, og man bliver afhængig af nikotin igen for at opnå en god stimulering af belønningssystemet.
Det er årsagen til at mange, der fx har været røgfri eller snusfri igennem længere tid, hurtigt kan blive afhængighed igen, hvis de blot tager en enkelt pose snus.
Afhængigheden af snus kan både være fysisk og psykisk, men også social eller vanebestemt. Det kan fx være, at man altid snuser sammen med de samme venner, eller gør det i bestemte situationer, eller når man er i et bestemt humør. Alle måder at være afhængig på, kan være svære at komme af med. For dem alle gælder det om at blive opmærksom på afhængigheden og ændre vaner, hvis man ønsker at blive snusfri.