Myte:
“Jeg bruger kun snus så længe jeg er ung”

Myte:
“Jeg bruger kun snus så længe jeg er ung”

Fact:
Selv små mængder af nikotin kan give varige forandringer på hjernen.

Snus indeholder ofte store mængder nikotin. Nikotin er et stærkt afhængighedsskabende stof, som ved selv kortvarig brug kan forårsage varige skader på hjernen blandt unge. Afhængighed af nikotin kan ske efter ganske få ganges brug. Brug af snus øger også risikoen for at blive ryger.

Da indholdet af nikotin i snus oftest er højt (kan være højere end i cigaretter) bliver man hurtigt afhængig. Derfor kan det være svært at stoppe fra den ene dag til den anden. Jo tidligere man begynder at bruge snus, og jo længere tid man bruger det, jo sværere bliver det at stoppe. Selvom man kun sjældent bruger snus, kan det stadig skade både tænder og tandkød samt hjernens kognitive funktion.

Nikotin er et giftstof, der påvirker nervesystemet. I den unge, umodne hjerne vil nikotin skade dannelse af hjernemasse og forstyrre forbindelsen mellem hjernens neuroner. Det betyder, at frontallapperne får skader, og ikke udvikles normalt. Selv små mængder af nikotin kan skabe varige forandringer i hjernen hos unge, fordi deres hjerne typisk først er færdigudviklet, når de er 25 år.

Mange snusbrugere forestiller sig ikke, at de også vil begynde at ryge. Studier viser, at unge brugere af snus, som aldrig har røget cigaretter før, har 2,6 gange højere sandsynlighed for at begynde at ryge cigaretter, og de har også 2,6 gange højere sandsynlighed for at ryge flere cigaretter end unge, der ikke var startet med snus.

Når den fysiske afhængighed først er etableret, er det for de fleste svært at komme ud af afhængigheden. Mange skal bruge flere forsøg. Chancen for at komme ud af nikotinafhængigheden øges betydeligt ved brug af hjælp i form af rådgivning og rygestopmedicin.

Alle kommuner tilbyder hjælp til at stoppe med nikotinholdige produkter. Find hjælp på kommunens hjemmeside eller ved at kontakte STOPLINIEN. Det gøres ved at sende en sms (alm. sms takst) med teksten RYGESTOP til 1231 eller ved at ringe på tlf. 80313131.

Der findes også muligheder for at få gratis hjælp til at stoppe med at snuse ved at downloade app’en E-Kvit eller XHALE.